nieuws

 

   JOUW TALENT!

A4 presenteert plan voor de Veluwe

A4 presenteert plan voor de Veluwe

‘Bedenk voor de mooiste natuurgebieden van Nederland een unieke beleving, die de bezoekers een onvergetelijke dag bezorgt!’ Met deze opdracht gingen leerlingen van drie middelbare scholen, waaronder de Noordgouw, de afgelopen tijd aan de slag in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Tijdens het Nationale Parken Festival in de Bilt op 18 mei presenteerden de leerlingen hun ideeën voor unieke en eigentijdse beleefactiviteiten in de mooiste natuurparken van Nederland. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) en de vele andere aanwezige organisaties waren blij verrast door de creatieve ideeën die de leerlingen aandroegen: Sandra de Greeuw (ministerie  EZ) wil graag met de Nationale Parken om de tafel om de vervolgstappen te bespreken.

 

Ministerie van Economische Zaken

Om meer aandacht te vragen voor de Nationale Parken en de vele andere natuurgebieden in Nederland, heeft het Ministerie van Economische Zaken in het najaar van 2016 de publieksverkiezing “Mooiste natuurgebied van Nederland” geïnitieerd. NL Delta De Biesbosch, De Veluwe, Hollandse Duinen en Het Nederlandsche Waddengebied werden verkozen tot de mooiste natuurgebieden van Nederland.

 

Het Ministerie van EZ schakelde vervolgens de hulp van jongeren in om na te denken over een aansprekend aanbod voor toeristen uit binnen- en binnenland in deze mooiste natuurgebieden. Door middel van het IVN Jongeren Adviesbureau richtten de leerlingen hun klas in als echt adviesbureau en gingen de leerlingen als professionele adviseurs aan het werk. 

 

Veluwe

Om een goed beeld te krijgen van de Veluwe, startten de leerlingen van 4VWO van de Noordgouw uit Heerde met een excursie in de natuur en een uitleg van marketingorganisatie Visit Veluwe over de bezoekersprofielen. Dat kwam duidelijk naar voren in hun eindpresentatie: De leerlingen ontwikkelden aanbod voor avontuurlijke gasten in de vorm van mountainbike routes en overnachtingen in glazen koepels in de mooie wilde en donkere natuur van de Veluwe. Programmamanager Gebiedsopgave Veluwe-op-1 Floris Gerritsen is enthousiast en opperde dat deze ideeën op meer plaatsen gedeeld zouden moeten worden.

 

Hollandse Duinen en Wadden

De andere scholen ontwikkelden concepten rondom natuurgebied Hollandse Duinen en de Wadden. De leerlingen waren na de presentatie en informatiemarkt zelf erg enthousiast dat er zo goed naar hun ideeën geluisterd werd en ze  voelden zich erg serieus genomen. Graag horen ze over een tijdje wat er van hun ideeën terecht is gekomen.

 

Door IVN