nieuws

 

   JOUW TALENT!

Project VRIJ

Project VRIJ

De afgelopen week stond voor de onderbouw in het teken van het project VRIJ. De brugklassen maakten bijvoorbeeld een fietstocht door de omgeving waarbij ze stopten bij historisch belangrijke punten zoals het gemeentehuis van Heerde, de Klementbrug, Villa Jacoba en de begraafplaats in Epe. Daar stonden mensen om hen iets over die plek te vertellen. 

De tweede klassen gingen naar Overloon. Zij bezochten daar het Liberty Park Oorlogs- en Verzetsmuseum en een oorlogskerkhof (Ysselsteyn). In het museum zagen zij de film Die Welle. 

De derde klassen gingen naar Amsterdam, waar ze een rondleiding kregen in het Joods Historisch museum, een bezoek brachten aan de Hollandse Schouwburg en het holocaustmuseum, waar ze een lezing kregen van Salo Muller, oud-verzorger van Ajax. Tenslotte maakten ze een wandeling door de Joodse buurt  met een bezoek aan de Dokwerker, de Portugese Synagoge en het Auschwitzmonument.

Bijzonder dit jaar is dat op 13 april ’s morgens om 7.00 uur een groep van 30 brugklasleerlingen aanwezig was bij de officiële herdenking bij de Klementbrug. Deze herdenking vindt jaarlijks plaats op dat tijdstip. Het monument bij de Klementbrug in Heerde is opgericht ter nagedachtenis aan de twaalf Nederlanders (zeven verzetsmensen en vijf burgers) die hier op 13 april 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.