X


De laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten lees je op deze pagina. 

dinsdag 9 mei 2023 / Categories: Algemeen

Interview met leerling en judoka Maud Rikmanspoel

Interview met leerling en judoka Maud Rikmanspoel

Maud Rikmanspoel is 16 jaar en zit in 5 vwo. In haar vrije tijd vindt ze het gezellig om af te spreken met haar vriendinnen, maar de meeste tijd steekt ze in judo. Zij is dan ook tweevoudig Nederlands kampioen! Wij vroegen haar hoe zij topsport met school combineert.  

Judo

“Bijna 10 jaar geleden ben ik gestart met judo bij Judoteam Bijsterbosch in Heerde. Inmiddels ben ik tweevoudig Nederlands kampioen en heb ik de zwarte band (1e Dan). Doordat ik beide kwalificatiewedstrijden heb gewonnen, ben ik geselecteerd door Judobond Nederland voor de Europacup wedstrijden voor cadetten. Dat betekent dat ik de afgelopen maanden heb deelgenomen aan internationale wedstrijden en trainingsstages in Fuengirola, Zagreb, Bad Blankenburg en Teplice.” 

Trainen

“Ik train ongeveer 10 uur per week in Heerde, Groningen, Hengelo en op Papendal. Dat zijn zowel techniek-, kracht- en randoritrainingen. Naast het trainen komt er dus best veel reistijd bij.”

Combinatie judo en school

“Ik combineer judo en school door goed vooruit te plannen, mijn huiswerk goed bij te houden en door goed op te letten in de les. Maar de Noordgouw helpt mij ook. Ik krijg vrij voor wedstrijden en trainingsstages. Omdat ik een NOC*NSF Talentstatus heb, kan ik ontheffing krijgen van een aantal vakken. Dit jaar heb ik daar voor het eerst gebruik van gemaakt. Voor de rest is het een kwestie van goed afstemmen met de leraren wanneer ik toetsen kan inhalen.”

Tips voor professionele sport combineren met school

“Op deze manier kan ik school en topsport goed combineren. Je moet gewoon zelf het initiatief nemen om te vragen naar de mogelijkheden voor jou. Je leert niet alleen in de schoolbanken en uit de boeken. Ik ben blij met de ervaringen die ik heb opgedaan dit seizoen en dat de Noordgouw dit mogelijk heeft gemaakt.”