X


De laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten lees je op deze pagina. 

Reizend DNA-lab Prenataal onderzoek bij planten

Vandaag waren twee studenten van Wageningen University op bezoek bij de biologen van atheneum 5. Onder de begeleiding van deze studenten hebben we onderzoek gedaan naar verschillende eigenschappen van voor ons belangrijke planten, zoals aardappels en tomaten.

Tijdens het practicum is DNA geïsoleerd en klaargemaakt voor een PCR-reactie. Het product is vervolgens geanalyseerd op een DNA-gel middels gelelectroforese waarna de leerlingen de resultaten hebben uitgewerkt door de wetten van Mendel toe te passen.

Bij het onderwerp DNA is het niet makkelijk een practicum te organiseren, op deze manier hebben de leerlingen toch een prachtig practicum uitgevoerd met de modernste technieken.

Read more...
Nelissen, Thamar, dinsdag 6 december 2022

Eric Pap, oud-leerling, gepromoveerd tot doctor aan de RUG

Op 25 oktober is onze oud-leerling Eric Pap (eindexamenjaar 2011-2012) gepromoveerd tot doctor in de Wis- en Natuurwetenschappen aan de Universiteit in Groningen. Tijdens zijn masterscriptie was Eric al begonnen aan het onderwerp en na 4 jaar PhD mocht hij zijn proefschrift verdedigen. Eric vertelt hierover: “Het doel was om een parallel transport model voor adiabatische kwantummechanica te vinden, of in iets minder jargon, het zoeken naar de wiskundige ruimte die de tijdevolutie van langzaam veranderende kwantumsystemen beschrijft. Leuk blijft natuurlijk dat een exceptional point, een `wenteltrap singulariteit' in deze ruimte, ook afgekort wordt als EP. Ik kan mij ook herinneren dat ik in mijn afscheidsstukje in het jaarboek in A6b (2012) heb geschreven dat ik graag verder zou gaan met wis- en natuurkunde, en nieuwe verbanden zou willen vinden. Die droom is dus uitgekomen!"

Read more...
Nelissen, Thamar, dinsdag 15 november 2022

Tweedeklassers doen mee aan Global Challenge

Afgelopen dinsdag heeft de werkgroep Internationalisering voor de tweede keer samen met Stichting Global Exploration de projectdag ‘Global Challenge’ voor alle tweedeklassers georganiseerd. In het voorjaar is dit programma voor het eerst gedraaid. De leerlingen gingen aan de slag met een zeer afwisselend programma rondom het thema ‘Globalisering’. 

Read more...
Nelissen, Thamar, vrijdag 11 november 2022

† Agnes Kleinsmit

Lieve mensen,

LEEF je leven bewust en ten volle.
Sta ’s ochtends op en bedenk dat je weer een dag mág.
Het zijn de simpele dingen in het leven die belangrijk zijn:
samen ZIJN, genieten van en met elkaar, de liefde.
Geniet van de vaak kleine, mooie dingen om je heen.
Want HOERA, het is vandaag! En jij mag erbij zijn!

Agnes Kleinsmit
Docent Engels
† 27-10-2022

Read more...
Nelissen, Thamar, vrijdag 28 oktober 2022

Doe mee aan de Alpe d'HuZes 2023!

Wist je dat kanker doodsoorzaak nr. 1 is? Dat betekent dat 1 op de 3 mensen kanker krijgt. Misschien ken jij ook wel iemand in jouw omgeving die kanker heeft ☹ De levensverwachting van kankerpatiënten neemt gelukkig wel steeds meer toe, maar het onderzoek hiervoor kost heel veel geld. Als school willen wij meehelpen om hier geld voor in te zamelen. Dit doen we door de komende editie van Alpe d’HuZes mee te doen van 30 mei – 2 juni 2023! Op één dag beklimmen 5.000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez, onder het motto ‘Opgeven is geen optie’. Wil jij ook bijdragen, sponsoren zoeken en de uitdaging met ons aangaan door fietsend deze berg in de Franse Alpen te beklimmen of ben je gewoon geïnteresseerd? En ben je bij een bijeenkomst geweest van 18 oktober? Meld je dan aan vóór 24 oktober. Meedoen kan vanaf klas 4.

Read more...
Nelissen, Thamar, vrijdag 7 oktober 2022

Doe ook mee aan de Wecycle inzamelactie!

Onze school doet weer mee aan de jaarlijkse inzamelingsactie van Wecycle. Dit betekent dat we t/m week 45 kleine elektrische apparaten inzamelen. Hiervoor gaan ze 'Wecyclen', dat is meer dan recyclen. Voordat de apparaten worden ingezameld kijken leerlingen samen met hun ouders of de apparaten nog een tweede leven kunnen krijgen. Lukt dat niet, dan kunnen ze ingeleverd worden op school en worden het nieuwe grondstoffen. De inleverbak staat in het leshuis Economie/Aardrijkskunde. Doe jij mee?

Read more...
Nelissen, Thamar, donderdag 29 september 2022

Noordgouw gastschool regionale bijeenkomst platform D&P

Gisteren was de regionale bijeenkomsten van het platform D&P (Dienstverlening & Producten) waar wij de gastschool voor waren. Leerlingen hebben vanuit het vak D&P meegewerkt bij het parkeren, gastheer/gastvrouw zijn en het bereiden en serveren van de lunch. Meteen een leuke ervaring! Het was een inspirerende dag waarbij docenten ervaringen met elkaar uitwisselden.

Read more...
Nelissen, Thamar, vrijdag 23 september 2022

rss_feedRSS
123468910Last