X


De laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten lees je op deze pagina. 

vrijdag 21 juni 2024 / Categories: Algemeen

A5-leerlingen ontvangen NUM-certificaat

Dinsdag 18 juni 2024

A5-leerlingen ontvangen NUM-certificaat

Afgelopen dinsdag ontvingen onze atheneum 5-leerlingen een MUN-certificaat voor hun deelname aan de MUN-conferentie op vrijdag 24 mei in Nijmegen. Een Model United Nations (MUN) is een conferentie, die overal in de wereld kan worden georganiseerd, door en voor studenten of scholieren. Bij een MUN worden conferenties van de werkorganen van de Verenigde Naties nagebootst. De voertaal is Engels, hoewel er ook MUNs worden georganiseerd met Frans als voertaal. De feestelijke happening dinsdag ging uiteraard gepaard met een lekker stukje taart en een felicitatietoespraak van meneer Van Dekken.

Vrijdag 24 mei vertrokken alle leerlingen van A5 al vroeg in de ochtend in een prachtige PEC-bus naar Nijmegen om daar de MUN-conferentie bij te wonen. De afgelopen weken hadden ze op school drie trainingsdagen gehad. Aan het einde van die trainingsdagen werden onze leerlingen ingedeeld bij een bepaalde commissie. Zo was er bijvoorbeeld UNICEF, waar staatloze kinderen centraal stonden, de Veiligheidsraad, waarin het ging over nucleaire ontwapening, en de UNHCR, waarin het ging over de rechten van minderheidsgroepen. Al onze leerlingen vertegenwoordigden een bepaald land en dus moesten ze zich goed inlezen.

De dag startte met een lezing van Unicef en van de Rector Magnificus van de universiteit. Daarna gingen onze leerlingen uiteen in de verschillende commissies. Daar hebben ze super hard gewerkt om samen met de andere landen tot een resolutie te komen. En dat allemaal ook nog eens volledig in het Engels. Van tevoren waren ze best wel zenuwachtig, maar op de terugweg in de bus had iedereen toch een leerzame en leuke dag gehad. En de leerlingen mochten ook nog drie prijzen mee naar huis nemen! Gabriël Wagenaar kreeg een eervolle vermelding voor zijn rol als vertegenwoordiger van Marokko in UNIFEM, Tim Smale had het beste position paper geschreven namens Zweden in SOCHUM en Hilde Teule werd de allerbeste vertegenwoordiger (!) van de hele commissie UNHCR.