X


De laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten lees je op deze pagina. 

dinsdag 20 juni 2023 / Categories: Algemeen

Stap op de fiets, dan verspil je niets

Stap op de fiets, dan verspil je niets

Deze pakkende slogan hebben onze leerlingen bedacht en dat is nog maar een fractie van de goede ideeën die ze de toehoorders gaven tijdens de presentatie van hun adviezen. Donderdag 15 juni mocht een selectie uit de klassen havo 3 en vwo 3 hun adviezen presenteren aan Visit Heerde en de gemeente Heerde. In het voorjaar zijn wij weer een samenwerking aangegaan met Stichting Visit Heerde. Een grote groep leerlingen hebben adviesbureaus gevormd en advies gegeven over een vraagstuk van Visit Heerde: Hoe kan de toerist bewuster worden van duurzaam toerisme binnen het bestaand en nieuw duurzaam toerisme in de gemeente Heerde? De leerlingen onderzochten wat duurzaam toerisme is, welk duurzaam toerisme er in Heerde te vinden is en welke mogelijkheden er zijn.

Duurzaam toerisme bleek er al te zijn in vele vormen in Heerde, van de schaapskudde Epe-Heerde die het heidelandschap voor lage kosten en met lage energie bijhoudt, tot herbestemming van oude gebouwen met een watermolen die energie opwerkt.

Tijdens de presentaties van de vijf beste adviesbureaus die vooraf klassikaal waren geselecteerd werd duidelijk dat de leerlingen zich goed hadden verdiept en goed onderzoek hadden gedaan. De presentaties waren van hoge kwaliteit en zo ook de creativiteit van de adviezen. De jury had het niet makkelijk om de winnaar aan te wijzen, omdat de adviezen zo verschillend en origineel waren. Het winnende adviesbureau ‘SEG’ had volgens de jury het beste advies en daarbij ook het beste antwoord gegeven op alle onderzoeksvragen. Ook had het adviesbureau daarbij goed nagedacht over de  “Rustzoekers” die veel naar de Veluwe komen en wat die zouden willen vinden aan duurzaam toerisme. Adviesbureau ‘SEG’ adviseert om een duurzame camping genaamd ‘Natuurlijk!’ te starten waar heel veel duurzame aspecten te vinden zijn, zoals een vaatwasser die pas aangezet mag worden als deze helemaal vol is en verhuur van tweedehands handsfietsen.

De andere ideeën die gepresenteerd werden zijn zeker een eervolle vermelding waard en konden volgens de jury zo ingepast worden in het idee van SEG. Zo werd voorgesteld om elk vakantiehuisje in de gemeente Heerde van een groen dak te voorzien; om een watermolen terug te brengen op landgoed Vosbergen; om een kamp in de natuur te organiseren voor jongeren: en om fietsers een restaurant en oplaadpunt te bieden d.m.v. een zelfvoorzienend circulair gebouw met sedemdak en zonnepanelen. Want zo zeiden ze: Stap op de fiets, dan verspil je niets!

In de afgelopen jaren vond ook het adviesbureauproject plaats. Hieruit zijn ideeën ontstaan of verder ontwikkeld, zoals een festival en heeft Visit Heerde gevraagd aan leerlingen om mee te werken. Dit gebeurt nu dankzij maatschappelijke stages die leerlingen kunnen doen bij Visit Heerde tijdens evenementen.