X


De laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten lees je op deze pagina. 

vrijdag 13 oktober 2023 / Categories: Algemeen

Herdenking opstand Sobibor

Herdenking opstand Sobibor 80 jaar geleden

Herdenking opstand Sobibor

Meneer Van Norel is deze week (woensdag t/m zondag) met Karsten van Meggelen (H5), Emma Draaijer (H5), Mijke Driessen (A6) en Stephanie Göeken (A6) afgereisd naar Sobibor. De Stichting Sobibor en de provincie Gelderland organiseren elk jaar een studiereis voor leerlingen. Dit jaar gaan er in totaal 17 leerlingen mee van vier verschillende scholen uit Nederland (Heerde, Elburg, Voorburg en Doetinchem). Op de plaats van bestemming ontmoeten zij ook leerlingen uit Duitsland en Polen. Gisterochtend hebben ze een hoorcollege van Marek Pem gevolgd, de kenner van Sobibor bij uitstek. ’s Middags woonden ze de officiële herdenking van Sobibor bij met toespraken van o.a. demissionair premier Rutte en de ambassadeur van Israël. Van deze officiële herdenking met hoogwaardigheidsbekleders uit diverse landen verzorgt de NOS een uitzending op zaterdag 14 oktober van 17.13-17.52 uur op NPO1 en wereldwijd via BVN op zondag 15 oktober om 19.22 uur. https://over.nos.nl/nieuws/opstand-sobibor-80-jaar-geleden/

’s Avonds waren de leerlingen en hun begeleiders bij een concert van Joodse muziek in de synagoge van Wlodowa. Een volle, maar indrukwekkende dag.

Naast de officiële herdenking bezoekt onze groep historische plaatsen waaronder het voormalig getto van Warschau, Lublin en Majdanek. Ook volgen ze workshops en gaan in gesprek over racisme, discriminatie en andere vormen van intolerantie. Op zaterdag 14 oktober (de eigenlijke herdenkingsdag) houden de leerlingen nog een eigen herdenking. Daar worden ook de namen van plaatsgenoten genoemd die afgevoerd en vermoord zijn in Sobibor. Deze Joodse mensen Edmund S. Goudsmit (57 jaar), René Strauss (46 jaar), Alfred Vredenburg (46 jaar) en Maurits de Vries (36 jaar) woonden bij De Dreef in Wapenveld. Zij zijn alle vier op 30-04-1943 in Sobibor vermoord.