X


De laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten lees je op deze pagina. 

donderdag 10 februari 2022 / Categories: Algemeen

Verslaggever Isabel over 'Going global' Edukans

Isabel neemt je mee op reis

Verslaggever Isabel over 'Going global' Edukans

Hoi, ik ben Isabel Elferink uit A2B. Ik ben namens de Noordgouw verslaggever voor het uitwisselingsproject voor middelbare scholen ‘Going Global’ van Edukans. Zo werken wij als school mee aan een betere toekomst voor jongeren in Oeganda. Graag neem ik jullie mee op mijn reis. Van 19 t/m 26 februari ga ik een online avontuur aan met Oegandese leeftijdsgenoten. Maar eerst is er een voorbereidingstraject. De eerste trainingsdag zit erop en daar vertel ik je graag meer over.

Trainingsdag 22 januari 2022
Om 10.00 uur werden we verwelkomd in een aula van een school in Amersfoort, waarbij we direct een rebusspel deden, waarmee we elkaars naam moesten raden. Daarna kregen we te horen wat het doel van de online uitwisseling is, wat het programma is en wie de lokale partners in Oeganda zijn. We kregen ook een presentatie van de directrice van Edukans te zien en horen. 

Edukans heeft als doel projecten en programma’s te steunen voor toegankelijk onderwijs voor kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. Edukans Going Global verbindt scholen in Nederland met scholen in ontwikkelingslanden met als doel om van elkaar te leren en elkaar te helpen. 

Na de presentatie kregen we een pauze en daarna twee workshops. Workshop 1: Life Skills, hiermee kregen we in de vorm van spelletjes te leren dat je goed moet kunnen luisteren en dat lichaamstaal zeer belangrijk is. Het doel hiervan is het vergroten van zelfbewustzijn, eigenwaarde en zelfvertrouwen.  
Workshop 2: De Eindmeeting, hier werd ons geleerd hoe je stappen kan ondernemen om bepaalde situaties te veranderen. Hiervoor hebben wij de methode van Think, Pair, Share gebruikt. 
Dit bestaat uit drie onderdelen: Het bedenken van een antwoord op een vraag, vervolgens in gesprek gaan met (een) medeleerling(en) over de vraag en mogelijke ideeën en als laatst het delen van de ideeën en mogelijke oplossingen die voor de vraag zijn bedacht.

Hierna hadden we weer pauze en gingen we wat groepsfoto’s maken. Na de groepsfoto’s deden we een culturenspel, in dit spel was het de bedoeling om te raden wat de ‘cultuur’ van de andere groep was. Iedereen was erg aardig en er zijn direct al vele vriendschappen gesloten. Om 17.00 uur was de dag voorbij en mochten we naar huis.

Ik heb deze dag heel veel geleerd en ik kijk erg uit naar de online uitwisselingsweek in Austerlitz!

Reünie 26 maart 2022
Tijdens de uitwisselingsweek maken we een film over wat we hebben gedaan. Die bekijken we als groep tijdens de reünie op 26 maart. We krijgen die dag ook hulp met het voorbereiden van de presentaties die we geven op school, zoals de do’s en don’ts van het presenteren.