nieuws

 

   JOUW TALENT!

'Per ongeluk' tweede in nationale competitie

'Per ongeluk' tweede in nationale competitie

Tweede worden uit 300 inzendingen in een nationale competitie Social Innovation Relay, zonder dat dat de bedoeling was! Julian, Pascal, Ruby en Charlot uit havo 4 zijn er nog een beetje verbaasd over.

“We kregen bij economie de opdracht een sociaal maatschappelijk probleem op te lossen. Daar kun je alle kanten mee op. Wij bedachten dat je nog best iets kunt doen met afgedankte bekleding uit auto’s. Die ziet er vaak nog best mooi uit,” vertelt Julian van Limburg. Ruby Jager valt hem bij: “We bedachten dat je daar tassen van zou kunnen maken, we kenden ook iemand die dat kon, dus we hebben wat prototypes laten maken.” Julian somt op, alsof hij opnieuw bezig is met de presentatie zoals ze die afgelopen vrijdag moesten houden voor een groot publiek: “Je hebt dan een tas waarvoor geen dieren geslacht hoeven te worden, geen extra katoen voor verbouwd hoeft te worden, en je doet ook nog iets aan een afvalprobleem.” Pascal Colijn knikt goedkeurend. Het verhaal zit er goed in.

Behalve bij hun docent economie Jelle Belksma, dienden de leerlingen hun product, dat ze Re.Seat gedoopt hadden, ook in bij Jong Ondernemen. Ruby, schouderophalend: “Ik dacht dat dat moest…”. Het balletje ging al snel rollen. Het viertal werd met 19 andere inzendingen uit de in totaal 300 ideeën, uitgenodigd voor een ‘inspiratiedag’ in Rotterdam door Jong Ondernemen en Nationale Nederlanden.  Daar kregen ze een coach toegewezen die hen geen concrete ideeën gaf, maar wel aan het denken zette. Zo leerden ze bijvoorbeeld verder te kijken en na te denken over een verdienmodel. Hoewel de coach erg enthousiast was over hun product was de verrassing toch nog groot toen ze hoorden dat ze zich bij de laatste 10 in de finale hadden weten te plaatsen. Op 12 mei presenteerde de groep hun product Re.Seat in de finale van Social Innovation Relay en behaalde de tweede plek. “De eerste prijs was een tablet, wij wonnen een boek”, lacht Charlot van Zijl. “Maar in ieder geval, we hebben veel geleerd.” De tassen worden (nog) niet in productie genomen, er is nog te veel te doen voor school. “Nog niet,” aldus Julian. “Maar je weet maar nooit.”