nieuws

 

   JOUW TALENT!

Havo 4 in Zuid-Frankrijk

Havo 4 in Zuid-Frankrijk

Wat is het toch elk jaar weer grappig om leerlingen bezig te zien met het opbouwen van hun tent of iets dat erop lijkt… maar uiteindelijk slaagde iedereen erin een onderkomen voor de nacht te fabriceren. Na een wat vochtige start kregen we steeds mooier weer tot op vrijdag volop zon met 25 graden.

De leerlingen waren vanaf de start verdeeld over twee bussen. De ene bus ging rechtstreeks naar Avignon (cultuurdeel) en de andere naar Salavas in de Ardèche (sportief deel). Van de sportieve activiteiten in hebben heel veel leerlingen genoten. Veel leerlingen vinden het altijd toch weer spannender dan ze (willen) laten blijken en soms blokkeerde een leerling. Waardevol dat leerlingen hun grenzen leren kennen en dan gaat het erom hoe je er mee omgaat. Daarin spelen de docenten, als begeleiding, vaak een goede rol.

Halverwege de week werd er van locatie gewisseld en gingen de uit Salavas naar Avignon. Ook daar prachtige dagen met veel, laagdrempelige, culturele uitstapjes. De Pont du Gard is voor iedereen altijd weer een openbaring. Hoe kregen toentertijd de Romeinen het voor elkaar om een aquaduct te bouwen over 50 km met een verval van 23 cm per km? Zelfs met de hedendaagse middelen was dat al een heel karwei geweest.

Nieuw in Avignon was de wijze waarop de leerlingen het Palais des Papes verkenden: elke ruimte heeft z’n eigen bestemming en z’n eigen verhaal, maar met een iPad in de hand konden ze in elke ruimte zien hoe het er uitzag in hoogtijdagen. Aanschouwelijk onderwijs in het kwadraat!

De heen- en terugreis verliepen vlot. De afstand is best groot, maar met een redelijke nacht vielen deze reizen ook best wel mee. Al met al een zeer geslaagde editie van deze trip naar Zuid-Frankrijk met havo-4.

 

R. Wolters